Astăzi, 80% dintre persoanele adulte acuză dureri de picioare, femeile fiind mai predispuse oboselii picioarelor din cauze hormonale asociate menstruaţiei şi menopauzei. Cea mai comună cauză a oboselii picioarelor o constituie stilul de viaţă – sedentarismul, dietă alimentară, obezitatea, fumatul, la care se adaugă şi alţi factori precum ereditatea sau schimbările hormonale. Toate acestea au un impact semnificativ asupra circulaţiei sângelui şi a altor mecanisme fiziologice care pot provoca oboseala picioarelor.
Dacă și tu suferi de dureri ale picioarelor, genunchilor sau șoldului atunci sigur ați auzit că trebuie să execuți unele exerciții ,,de profilaxie”, pentru a mai ameliora durerea. Totuși, care ar fi aceste exerciții, care nu doar să te ajute, dar, foarte important, să nu îți facă și mai mult rău.
Uite cele 6 exerciții simple, care te vor ajuta să scapi de durerea picioarelor.
Așează-te și ridică piciorul.
Întoarce încet piciorul ridicat, executând mișcări de rotație. Repetă aceste mișcări mai întâi într-o direcție, apoi în alta. Apoi și cu celălalt picior.
Alergarea în vârful degetelor
Este un exercițiu foarte simplu de efectuat chiar acasă la tine, făcând făcând restul treburilor prin casă. Încearcă să mergi repede în vârful degetelor – exercițiul te va ajuta să îți întărești genunchii și îți asigură un antrenament simplu pentru picioare, dar care te ajută si la echilibru.
Începe cu 5 minute până la 15 minute, sau oprește-te atunci când ai obosit.
Ridicarea picioarelor
Mai întâi trage un scaun și ține-te cu mâinile de el. Ridică un călcâi de la pământ. Încet ridică celălalt călcâi, în așa mod încât să stai în vârful degetelor. Pune călcâile pe podea. Repetă exercițiul de 10-15 ori. Acest exercițiu îți va întări gleznele și te va ajuta să îți mărești mușchii genunchilor.
Antrenamentul degetelor de la picioare
Acest antrenament executat zilnic poate face miracole. Pentru început, îndoaie degetele picioarelor pentru câteva secunde, apoi întinde-le. Repetă această mișcare de 30 de ori. Întinde un ștergar mic pe podea, apoi încearcă să-l apuci cu ajutorul degetelor de la picioare și să-l pui în coș.
Folosește mingile
Este un antrenament bun și relaxant. Găsește o minge de tenis și așează-te pe scaun. Pune piciorul pe ea și apasă-l. Mișcă lent piciorul înainte și înapoi. Bucură-te de masaj.
Masajul degetelor mari
Acupunctura și masajul picioarelor sunt proceduri folosite în întreaga lume. Dacă după o zi îndelungată simți oboseală și durere, masează-ți degetele mari ale picioarelor timp de 15 minute pentru o relaxare rapidă și ușoară.
Deasemenea, practicarea anumitor sporturi vă poate ajuta să combateţi picioarele obosite şi să contribuie la o bună circulaţie sangvină: în funcţie de preferinţele dumneavoastră, cele mai potrivite sporturi pentru sănătatea picioarelor sunt înotul, ciclismul, alergarea şi, bineînţeles, mersul pe jos – 30 de minute de mers pe jos, în fiecare zi, vă vor asigura un tonus optim şi beneficii majore pentru întreg sistemul cardio-vascular.
Totodată, țineți cont că încălţămintea şi hainele pe care le purtaţi pot constitui o cauză a oboselii picioarelor. De obicei, este indicat să evitaţi pantalonii prea strâmţi care vă împiedică să vă mişcaţi picioarele în mod natural. La fel, încălţămintea, cu toc prea înalt sau cu talpă foarte joasă, poate influenţa starea picioarelor dumneavoastră: optaţi pentru pantofi cu tocul de 1-2 centimetri, care vă susţin corespunzător greutatea corpului şi care previn suprasolicitarea picioarelor.