Marina Amaral, un artist digital pasionat de istorie, a colorat în ultimii trei ani numeroase fotografii vechi, printre care şi ultimele imagini cu o prizonieră poloneză de 14 ani de la Auschwitz. Amaral a reuşit să scoată la lumină trecutul adolescentei Czeslawa Kwola, care a pierit în lagărul de exterminare.
„Mi-a fost greu să o privesc în ochi, ţinând cont de ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Amaral pentru Bored Panda. „Am vrut să-i dau Czeslawei ocazia să-şi spună povestea dincolo de pieire, aceeaşi ca a multor victime”.
„Este mai uşor să te empatizezi cu aceşti oameni, când îi vezi în culori. Înţelegem prin ce au trecut milioane de suflete, când vedem rănile de pe faţa ei, tăietura de la buză, sângele uscat. Holocaustul nu a început cu execuţiile în masă. Holocaustul a început cu retorica urii”, a mai spus artista.
Fotografiile au fost realizate de Wilhelm Basse, cunoscut drept „celebrul fotograf al lagărului de concentrare de la Auschwitz”.
„Îmi amintesc fotografia cu acea prizonieră”, a povestit fotograful într-un interviu. „Era atât de tânără, era un copil. Când a ajuns în lagăr, nu înţelegea nimic din ce i se spunea. O femeie Kapo (supraveghetor din rândul prizonierilor) a bătut-o cu un băţ peste faţă.
A plâns, dar nu a putut face nimic. Înainte de a face fotografia, această fată şi-a uscat lacrimile şi sângele de la buza crăpată. Drept să vă spun, am simţit că am fost chiar eu lovit, dar nu am putut interveni, aş fi fost eliminat pe loc”.
Czeslawa Kwoka a fost unul dintre cei aproximativ 230.000 de copii mai tineri de 18 ani, care s-au numărat printre cei 1,3 milioane oameni deportaţi la Auschwitz-Birkenau între 1940 şi 1945.
Fata a fost transportată din Zamosc, Polonia, spre Auschwitz, în data de 13 decembrie 1942. În data de 12 martie 1943, Czeslawa Kwoka a murit la vârsta de 14 ani, circumstanţele decesului ei fiind necunoscute.
Suntem obisnuiti cu totii sa auzim despre Auschwitz doar povesti cu final trist si de cele mai multe ori pline de suferinta.
Iti prezentam o serie de povesti de dragoste de la Auschwitz, care au demonstrat ca dincolo de ororile in masa provocate de nazisti, a mai existat si loc pentru iubire.
Helena Citronova a fost o evreica din Slovacia care a ajuns la Auschwitz pentru a impartasi soarta semenilor sai. Doar ca pentru Helena sfaristul nu a venit decat in 2005, in propriul pat. Ajunsa in teribilul lagar in 1942, a fost supusa multor tratamente necrutatoare.
Dar femeia nu a cedat atat de usor. Mai mult chiar, intr-una din zile a fost aniversarea unui SS-ist Herr Franz Wunsch, iar femeia i-a cantat in semn de sarbatorire a evenimentului. Locotenentul care decidea vietile multor detinuti s-a indragostit pe loc de femeie, si a scapat-o de la moarte.
Janos Gottlieb este un alt detinut a carui viata a fost salvata in locul in care piereau sute de oameni pe zi. Atunci cand a ajuns in lagar, tanarul avea doar 15 ani si era o persoana cu un aspect fizic placut. Unul dintre generali a vrut sa-i crute viata in schimbul serviciilor intime.
Tanarul a acceptat, iar cei doi au inceput sa se apropie incet, incet unul de celalat. Chiar daca generalul executa si trimitea la pieire sute de evrei zilnic, Janos Gottlieb avea ceva special. Acel ceva special, ,,mersul pe burta”, dar si rabdarea l-au ajutat sa supravietuiasca Holocaustului.