Mesaje de Suflet

Dacă bărbatul face aceste 5 lucruri, fugi de el! Este un psihopat emoțional!

Fostul meu soţ era psihopat. Mă agresa fizic, mă lua cu forța, mă insulta şi mă umilea. Când ne-am despărțit după 8 ani de căsătorie, a plecat cu o valiză în care a rămas mândria mea, respectul de sine, speranțele şi visurile mele. Şi nu a luat asta cu mâinile, ci cu vorbele sale.

Aceasta se numește violenţă emoțională. Şi dacă cea fizică este evidentă, nu toată lumea poate recunoaște abuzul emoțional. Deci, învățați din aceste semne, pe care le-am înțeles eu, pentru că, de fapt, violența emoțională poate duce la cea fizică.

1.Te face să crezi că doar tu ești vinovată

Psihopații emoționali nu întotdeauna sunt răi, de cele mai multe ori sunt extrem de amabili, fermecători chiar. Iată de exemplu vă certați, iar el îţi spune calm: “Scumpo, nu vreau să mă cert. Tu probabil de asemenea, nu-ţi dorești ca emoțiile tale să ne strice seara?”

Vedeți ce face? Nu se concentrează pe problemă şi parcă nici nu strigă, dar te-a făcut vinovată de tot. Exact aşa acționează psihopații emoționali.

2. Îţi “spală creierul”

Este atunci când denaturează informațiile într-un mod în care te face să te îndoiești de propriile gânduri. O practică foarte comună a psihopaților emoționali.

Nu voi uita niciodată, când am aflat de infidelitatea soțului meu, când din greșeală a lăsat căsuţa poştală deschisă. Când i-am spus despre acest lucru, a început să strige la mine: „Ai înțeles greșit. Nu pot să cred că nu ai încredere în mine! Nu pot să cred că suport toate astea, tu distrugi căsnicia noastră”.

După câteva zile de astfel de declarații, într-adevăr am început să cred, că am inventat toată povestea despre infidelitatea lui. Când un psihopat emoțional nu are nicio scuză, el o inventează (forțându-te să crezi în propria nebunie).
3.Tu eşti întotdeauna vinovată

Acest punct este similar cu primul, doar că un pic diferit. El te acuză de toate păcatele oamenilor și ale lui, de asemenea. Nu se descurcă la muncă? E vina ta, că l-ai scos din fire acasă. L-a amendat polițistul? Tu l-ai înfuriat și el de nervi a trecut la semnul greșit. Sunteți nefericiți în căsătorie? E vina ta, tu ești o soție groaznică.

4. Te umilește

Psihopatul emoțional știe că nu e demn de tine, așa că va încerca să te controleze. Ca nu cumva să crezi că meriți ceva mai bun, te va umili și-ţi va băga în cap că ești urâtă şi neînsemnată. Și tu începi să crezi și să te atașezi tot mai mult de el, gândindu-te că nimeni nu te va iubi.

5. Te va izola

Te va împiedica să te vezi cu prietenii, pentru că ei îl văd cum este cu adevărat şi cum acționează asupra ta. Îți va spune, că ei nu-și dau seama cât de mult te iubește, de aceea nu te merită. El nu poate permite ca ei să-i distrugă munca de “spălare a creierului”.

Ţi-e cunoscut? Fugi de unul ca ăsta imediat!