Mesaje de Suflet

Cel mai mic oraș din România atrage mii de turiști străini pe an

Este cel mai mic oraș din România, dar atrage ca un magnet turiștii străini. Și nici nu este de mirare, având în vedere priveliștile pe care le oferă.

Ce poti face o zi la Baile Tusnad?

De la inceput iti spunem ca o data ce vei ajunge la Baile Tusnad iti va fi foarte greu sa te hotarasti cum iti vei petrece timpul liber. Statiunea este amplasata intr-o zona foarte frumoasa din inima Carpatilor, in mijlocul unui peisaj de poveste oferit de masivul Harghita, lacul Ciucas, muntii Bodoc si intreaga depresiune a Ciucului – nu degeaba a fost supranumita “mica Elvetie”!

Si mai frumos este ca la Baile Tusnad, accesul nu iti este limitat doar la sedinte de tratament in incinta bailor termale sau la mofeta; esti liber sa te bucuri de natura urmand traseele de drumetie (destul de multe la numar), sa prinzi pastravi, sa schiezi (daca alegi sa vizitezi statiunea in sezonul de iarna), sa faci trasee de cicloturism si sa te bucuri in general de tot ceea ce intalnesti.

um ajungi la Baile Tusnad

  • Din Bucuresti: cel mai bun si mai frumos traseu este Bucuresti – Brasov – Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad (232km)
  • Din Oradea – poti urma traseul care trece prin Cluj-Napoca – Turda – Praid – Odorheiu Secuiesc – Baile Tusnad (426km)
  • Din Iasi – traseul pe care il poti urma este prin Roman – Bacau – Miercurea Ciuc– Baile Tusnad

Ce poti face in statiune

Trasee de drumetie
Probabil ca cei mai multi se gandesc ca intr-o statiune balneoclimaterica nu ai altceva de facut decat sedinte de tratament cu diferite proceduri. Gresit, spunem noi. Statiunea Baile Tusnad este inconjurata de atatea masive muntoase si de paduri incat ar fi pacat sa nu le cutreieri si sa-ti incarci plamanii cu aer curat.

Unul dintre cele mai cunoscute trasee (si usor de parcurs) este cel spre Turnul Apor. Daca pornesti din centrul statiunii, urmarind marcajul cu punct rosu, nu vei avea de mers mai mult de 45 de minute. In caz ca ti se pare un traseu prea scurt, te poti intoarce pe acelasi marcaj pana la intersectia cu marcajul cruce rosie, care te va duce la Situl Natura 2000.

Un alt traseu, de dificultate medie, este cel spre Stanca Soimilor – o stanca golasa inconjurata de paduri, flora si fauna deosebita (din loc in loc exista panouri explicative).

Traseu de cicloturism
Pentru cei care prefera excursiile cu bicicleta anexata de portbagajul masinii, traseul spre Bixad va fi mai mult decat ceea ce au visat. Cu o lungime de aproape 10km, traseul porneste din Tusnadul Nou, traverseaza poienite minunate si poteci de padure, “sterge” marginea Rezervatiei Natural Piatra Soimilor si traverseaza podetul suspendat peste Olt pana in localitatea Bixad. Daca nu te mai opresti pe ici-pe colo sa mai imortalizezi cate-un peisaj,poti parcurge acest traseu in numai 2 ore. Totul e sa nu te abati prea mult si sa urmaresti marcajul cu triunghi rosu.

Rafting pe raul Olt
Apele Oltului sunt perfecte pentru rafting si kayaking. Cei care iubesc acest gen de activitate au la dispozitie un traseu cu insotitor, care porneste din Tusnad Sat pana la barajul de acumulare de la Bixad. Este bine sa stii ca pentru o cursa de rafting este nevoie de minim 4 persoane.

Sedinte de tratament
Din cele 44 de izvoare naturale existente la Baile Tusnad (atestate inca din secolul XIII), doar sase sunt exploatate in prezent, patru dintre fiind cele mai frecventate de turisti: Apor, Ileana, Mikes si Stanescu. In apropierea izvorului Stanescu se afla si mofeta – acele emanatii de dioxid de carbon indicate in special in cazul afectiunilor cardiovasculare, reumatismale sau al bolilor de piele.