Mesaje de Suflet

Alerta Pompierilor: Motivul pentru care nu ar trebui să lăsaţi niciodată un PET cu apă în maşină

Majoritatea oamenilor sunt de acord că recipientele din plastic sunt la îndemâna oricui şi uşor de transportat, mai ales când ieşim din casă la plimbare sau în drum spre slujbă.

Deplasându-ne cu maşina personală, avem întotdeauna lângă noi un pet cu apă rece pentru hidratare, însă pe care îl uităm adeseori pe banchetă sau pe scaunul din faţă.

Abandonarea sticlelor pline cu apă în maşină ar putea să vă coste chiar viaţa, mai ales în zilele toride de vară. Nu de puţine ori am experimentat aprinderea unei foi de hârtie cu ajutorul unei lentile pe care cade direct lumina solară. Credeţi sau nu, pet-urile pot face exact acelaşi lucru.

Poate fi extrem de înfricoşător să te uiţi în spatele tău sau să intri în maşină şi să observi cum podeaua maşinii sau tapiţeria au luat pur şi simplu foc datorită unui banal pet cu apă.

Un bărbat din Idaho a descoperit cu surprindere cum un pet plin cu apă rămas pe bancheta maşinii ar fi putut provoca un incendiu în doar câteva clipe. Dioni Amuchastegu este un tehnician care lucrează pentru Idaho Power.

Într-una din zile îşi lua prânzul în camionul său, când a văzut cum din banchetă brusc iese fum. Căutând sursa focului, a văzut un pet cu apă care refracta lumina de la soare.

Potrivit pompierilor, un pet plin cu apă sau un alt lichid clar poate acţiona ca lentilă ce focalizează energia soarelui într-un punct. În cele din urmă, razele solare creează o cantitate suficientă de căldură pentru a declanşa un incendiu.

De aceea, sfatul pompierilor este acela de a nu lăsa la voia întâmplării în maşină pet-uri din plastic, fie ele goale sau pline cu lichid. Acestea vă pot cauza incendierea maşinii fără să vă daţi seama.

Cat de periculoasa e apa la PET. Cel mai nou studiu o leaga de cancer

Suntem invadati de PET-uri. Apa minerala, apa plata, sucurile, uleiul, otetul, bauturile alcoolice. Toate se imbuteliaza in recipiente din plastic, care contin mii se chimicale potential daunatoare. Acestea sunt degajate in produsele pe care le contin si ajung astfel extrem de rapid in organism.

Un studiu recent realizat la cea mai mare Universitate din New York leaga plasticul din care sunt obtinute sticlele de cancer, diabet, obezitate, ADHD, endometrioza, dar si de afectiuni neurologice. Principala substanta perturbatoare este bisfenol-A. Comisia Europeana a pus insa la indoiala validitatea metodelor de calcul ale cercetatorilor americani.

Substantele chimice care afecteaza sistemul endocrin se gasesc in mii de produse pe care le folosim zi de zi, de la recipiente din plastic, la detergenti, substante ignifuge, jucarii si produse cosmetice. Oamenii de stiinta pun accentul pe efectele pe care le au bisefenol A si ftalatii din recipientele de plastic, interzise in Uniunea Europeana, dar care se folosesc totusi.

PET-urile pentru apa plata sunt, de departe, cele mai raspandite. Toata lumea cumpara apa la sticla din plastic sau la bidon. Si tocmai acestea au fost puse in legatura cu afectiuni neurologice, cu tulburari de comportament, cum ar fi autism sau ADHD, iar cercetatorii sustin ca aceste chimicale afecteaza inclusiv IQ-ul.

Insa cel mai grav lucru asupra caruia atrage atentia echipa de cercetatori condusa de dr Leonardo Trasande, profesor asociat la Universitatea Langone, din New York, este faptul ca substantele chimice din sticlele de apa pot cauza cancer, diabet, infertilitate in cazul barbatilor si endometrioza, in cel al femeilor.

5.000 de voluntari au facut obiectul studiului americanilor, insa rezultatele au fost puternic contestate de Societatea Americana de Chimie, care considera concluziile cercetarii drept „nefondate si senzationaliste”. Oamenii de stiinta care au realizat cercetarea isi apara insa munca depusa pentru acest studiu si cer vehement o reglementare mai riguroasa a utilizarii acestui tip de materiale.